< Terug naar verhalen

Journalist Nathalie Tops over de kick van gelezen worden

Goed Gevoel-redactrice Nathalie Tops

"Er was niemand die mijn hand vasthield, maar net daardoor heb ik veel geleerd"
 

"Meer dan 500.000 mensen die mijn artikels lezen, dat geeft een kick"

Nathalie Tops

"Ik hoor het de prof nog zeggen: ‘Van deze groep studenten zal uiteindelijk slechts een enkeling in de journalistiek terechtkomen. Er is weinig werk én het is hard werken voor weinig geld.’ Maar kijk, ondanks die weinig bemoedigende woorden zit ik hier toch."

Koffiezetten

"In 2015 ben ik als stagiaire op de redactie van Goed Gevoel gestart. Een bewuste keuze: gezondheid, wetenschap en psychologie boeien me en het leek me een uitdaging om te schrijven voor een doelgroep waarin ik zelf niet helemaal paste. Ik had van medestudenten verhalen over koffiezetten en urenlang researchen gehoord, maar ik mocht op mijn eerste stagedag meteen voorstellen voor artikels uitwerken, experten en getuigen zoeken en aan een écht artikel van 12.000 tekens beginnen. Er was niemand die mijn hand vasthield, maar net daardoor heb ik veel geleerd."
 

"Dat eerste halfjaar verwachtte ik dat iemand me op elk moment uit mijn droom zou kunnen halen"

Nathalie Tops silhouet

"Dat ik uiteindelijk een vast contract aangeboden kreeg, had ik nooit durven hopen. Dat eerste halfjaar verwachtte ik dat iemand me op elk moment uit mijn droom zou kunnen halen (lacht). Intussen ben ik aan mijn vierde jaar bezig en voelt het nog steeds als de perfecte job. De afwisseling, het voortdurende bijleren, de zelfstandigheid, de interessante ontmoetingen: ik zou het niet meer kunnen missen."

Bijzonder gevoel

"Als journalist krijg je de kans om heel veel ervaringen op te doen en – ik ga er niet flauw over doen – word je verwend. Dat je op persreis in een hotelkamer slaapt die boven je budget ligt, is tof. Maar daarvoor moet je het niet doen. Een gerenommeerde professor die me laat weten dat hij de tekst nooit zo goed had kunnen schrijven, of een getuige die dankbaar is voor haar verhaal: daar haal ik mijn voldoening uit. Ik sta er niet te vaak bij stil, maar dat elke maand meer dan 500.000 mensen je artikels lezen, voelt toch bijzonder."
 

Nathalie Tops lezend

"Natuurlijk heeft de job ook minder leuke kanten. Urenlang interviews uittikken aan mijn bureau hoort er evengoed bij, net als deadlinestress. Er is de afgelopen jaren ook veel veranderd, zowel in ons team als binnen het bedrijf. De sector evolueert, en je moet mee. Maar dat houdt me ook scherp. Een job als de onze stopt immers nooit. Inspiratie vind je overal, maar je moet voortdurend je ogen en oren openhouden. Ook uit lezen haal ik veel. Een straf stuk kan me echt jaloers maken: ‘verdorie, dat ik daar zelf niet opgekomen ben.’ Een goede tekst weet te ontroeren, raken, amuseren of inspireren… Ik hoop dat onze lezers die emoties ook bij mijn teksten ervaren."

Sollicitatietip

"Ken het merk waarvoor je solliciteert. Verdiep je in de aanpak, de thema’s, de social mediakanalen zodat je weet waarover je praat."

Delen